Categorieën
Uncategorized

Maak er een feestje van

Lezen hoeft echt niet saai te zijn en het hoeft zeker niet telkens standaard voor het slapengaan te gebeuren. Ga lekker gezellig samen op de bank of ga gezellig in de tuin zitten als het weer het toelaat. Zoek een plekje waar het fijn voelt en lees. Of lees eens met het hele gezin uit een gepersonaliseerd voorleesboek. Dat geeft het net dat beetje extra. Maak er iets avontuurlijks van, zoals rondom een kampvuur zitten lezen. Laat, als je meer kinderen hebt, iedereen om de beurt een stukje lezen. 

Verhalen vertellen is een kunst 

Hoe wek je verhalen tot leven? Met een levendige fantasie en je stem. Als je weet waar het verhaal over gaat, dan kun je proberen er gebaren en geluiden bij te verzinnen. Grom als een leeuw, bijvoorbeeld. Doe eens gek en verkleed je in een dier, mits dit voorkomt in het verhaal, natuurlijk. Zo maak je het voor je kind nog een stuk leuker om voorgelezen te worden uit kinderboeken met naam. Het zal toch ontzettend leuk zijn als je je kind voorleest uit een gepersonaliseerd boek waar steeds zijn of haar naam te horen is.  

Je kind houdt niet van lezen 

Vaak nemen kinderen niet meer de tijd om op hun gemak met een boek op schoot te gaan zitten. In de zomermaanden zijn kinderen vaak buiten te vinden, waar ze allerlei spelletjes spelen met andere kinderen. Tegenwoordig zijn kinderen ook veel aan de computer gekluisterd om te gamen. Dat is jammer, want deze activiteit gaat vaak ten koste van het lezen. En dat terwijl lezen zo leuk en leerzaam is. Natuurlijk is het in de zomer verleidelijker om buiten te spelen. Sociale contacten zijn ook belangrijk. Als je je kind dan toch aan het lezen krijgt, geef hem dan zeker een complimentje ervoor. 

Hulp bij het lezen 

Soms hebben kinderen moeite met lezen, of zijn dyslectisch. Als dat zo is, dan hebben ze meer moeite met spelling, lezen en het begrijpen van woorden. Ondanks veel oefenen, lijkt er niet veel vooruitgang te worden geboekt. Als dyslexie wordt vastgesteld is het belangrijk dat er ook thuis met lezen en spelling geoefend wordt. Het lezen kun je heel aantrekkelijk maken door bijvoorbeeld een gepersonaliseerd voorleesboek te geven met eigen naam. Zo speelt je kind de hoofdrol in zijn eigen unieke avontuur. Met deze speciale hulpmiddelen kun je het lezen bevorderen. Benadruk dat het kind andere sterke kwaliteiten heeft.